Fibromyalgie

Fibromyalgie

Fibromyalgie staat letterlijk voor 'pijn in bindweefsel en spieren'. Het is een vorm van reuma, die gepaard gaan met pijn en stijfheid in uw spieren en gewrichten en algemene vermoeidheid. De oorzaak van de klachten is nog onbekend. De aandoening is hierdoor moeilijk vast te stellen of te behandelen. Er bestaan nog geen specifieke medicijnen voor. Wél zijn klachten te verminderen met pijnstillers en matige lichaamsbeweging.

Fibromyalgie heeft negatieve invloed op uw dagelijkse activiteiten

Fibromyalgie is geen ontsteking, maar wat het wel precies is weten de wetenschappers nog niet. Onderzoekers hebben geen specifieke afwijking aan spieren of gewrichten gevonden. Het neemt niet weg dat patiënten met deze aandoening door de pijn en vermoeidheid steeds minder gaan doen en in een slechte conditie geraken. De klachten kunnen zo ernstig zijn, dat uw dagelijkse werk- en sportactiviteiten in het gedrang komen. Sommigen slapen er slecht van en kunnen niet meer fietsen en wandelen. Rollators kunnen wat verlichting bieden, maar niet altijd. Ook kan het helpen om af en toe een goed looprek te gebruiken, of een goede aangepaste rolstoel. Dit heeft ook weer een psychisch effect, dat zich kan uiten in somberheid en depressiviteit.

Een vorm van reuma die over het hele lichaam kan optreden

De zeurende, stekende, brandende of kloppende pijn die met deze aandoening gepaard gaat, kan zich over uw hele lichaam openbaren. De belangrijkste lichaamsplekken waar bindweefsel- en spierpijn veelal optreedt, zijn uw hoofd, nek, schouders, borst, rug, bekken en knieën. Stijfheid kan optreden als u lang in dezelfde houding zit of ligt. Opstaan uit een stoel of uit bed kan op een gegeven moment problemen geven. Door verminderde lichaamsbeweging worden uw spieren slapper en minder krachtig. Uw armen en benen kunnen gaan tintelen en zwaar gaan aanvoelen, het tillen van spullen kan steeds lastiger worden.

Slechts slapen en psychische klachten

Fibromyalgie

Fibromyalgie kan gepaard gaan met slecht slapen en tot psychische klachten leiden. De constante pijn kan ervoor zorgen dat u 's nachts wakker ligt en niet uitgerust 's morgens weer opstaat. De heftige vermoeidheid kan overgaan in depressief gedrag, met angsten, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, irritatie, boosheid en agressie. Deze reuma-vorm kan daarnaast samengaan met klachten aan uw vitale organen. Denk aan darmklachten met buikpijn, een onregelmatige ontlasting met obstipatie of diarree, en opgezwollen handen en voeten.

Criteria die het stellen van de diagnose richting geven

Wanneer wordt nu de diagnose fibromyalgie gesteld? In het algemeen moeten de klachten langer dan drie maanden aanwezig zijn. De reumatische pijn en stijfheid aan uw spieren en gewrichten dienen op meerdere plekken in uw lichaam op te treden. Wie last heeft van deze aandoening, heeft in ieder geval pijn in het bovenlichaam, het bekken, de billen en/of de benen. De pijn blijft nooit tot één zijde van het lichaam beperkt. Lopen wordt lastig, zelfs wanneer een goede rollator voorhanden is. Dit kan een lichtgewicht exemplaar zijn, of een wat zwaardere rollator van staal

Belangrijk om voldoende in beweging te blijven

Het is van belang om bij fibromyalgie voldoende in beweging te blijven, want anders kan de pijn en stijfheid erger worden. Dagelijkse lichaamsbeweging als een wandeling helpt ook tegen slaapproblemen en somberheid. Het kan zijn dat de pijnklachten aanvankelijk verergeren, maar dit wordt later minder als u regelmatig blijft bewegen. Neem een afsluitende warme douche voor uw welbevinden. Eet verder gezond en creëer rust en regelmaat in uw leven. Bij tijdelijk erge pijnklachten kunt u paracetamol of ibuprofen innemen en/of bewegingsbegeleiding vragen door een fysiotherapeut.

» Lees meer over fibromyalgie of bekijk rollatorgoedkoop.