Tennisarm

tennisarm

Heeft u pijn aan uw elleboog? Dan is er wellicht sprake van epicondylitis lateralis. In de volksmond wordt deze aandoening ook wel een tennisarm of tenniselleboog genoemd. Geschat wordt dat ongeveer 2 tot 3 procent van de Nederlanders last heeft van deze aandoening. De mate waarin de klachten opspelen varieert, maar de klachten zijn soms zelfs zo ernstig dat mensen arbeidsongeschikt thuis komen te zitten. Daarom is het belangrijk dat u op tijd actie onderneemt als u vermoedt dat de pijn wordt veroorzaakt door een tenniselleboog.

Wat is een tennisarm?

Een tennisarm is een ontsteking dat aan de buitenkant van de elleboog zit. Deze plek wordt ook wel de elleboogknobbel genoemd. Overbelasting of het uitvoeren van een almaar herhalende beweging zijn het vaakst de veroorzaker van zo'n ontsteking. Hoewel het soms wel zo voelt, ontstaat een tennisarm dan ook zelden van de een op de andere dag. Als gevolg van verkeerde bewegingen kan er een kleine scheur in de spieren ontstaan waardoor er littekenweefsel wordt gevormd. Dit littekenweefsel zorgt uiteindelijk voor de pijn die u in uw elleboog voelt.

Symptomen

De term tennisarm is ietwat misleidend. De benaming verwijst meer naar de repeterende bewegingen die tijdens een potje tennis worden gemaakt. Die herhalende beweging maakt u bijvoorbeeld ook bij het computeren, schilderen of tuinieren. Als u last heeft van een tennisarm dan ervaart u een stekende of zeurende pijn aan uw elleboog. Die pijn kan verergeren wanneer u een stevige vuist probeert te maken. Veel patiënten hebben last van krachtverlies waardoor het onmogelijk wordt om iets bovenhands op te tillen. Het kan zelfs voorkomen dat de pijn van de tennisarm doorstraalt naar andere delen in het lichaam, zoals de pols, onderarm of de hand.

Wat zijn de risicofactoren?

Iedereen kan een tenniselleboog krijgen. Toch loopt lang niet iedereen evenveel risico. De meeste mensen met een tennisarm hebben namelijk al langer een slechte peesstructuur. Overbelasting zorgt ervoor dat de kans op een ontsteking wordt vergroot. De meeste mensen met deze aandoening hebben een leeftijd tussen de 35 en 55 jaar. Na het 55ste levensjaar worden de spieren stijver waardoor het risico op een tenniselleboog afneemt. Ook roken en stress kunnen van invloed zijn. Daarnaast gaan tennisarmklachten vaak samen met een pijnlijke nek, schouder of rug.

Een goede behandeling is de oplossing

Een tennisarm is zeer vervelend en de ontsteking geneest ook niet vanzelf. Om te voorkomen dat de klachten uw leven gaan overnemen, is het dus zaak dat u op tijd aan de bel trekt. Want gelukkig kan de ontsteking goed worden behandeld. U kunt er natuurlijk voor kiezen om gewoon uw rust te pakken en de pijn te verzachten met een tennisarm brace. Toch is dit vaak slechts een tijdelijke oplossing. De beste methode om ervan af te komen, is met behulp van een fysiotherapeut in combinatie met een speciale brace of bandage. Ondanks de pijn die u voelt, is het namelijk goed om te blijven bewegen. De fysiotherapeut kan u precies vertellen met welke oefeningen u op termijn het meeste resultaat bereikt. Gaan de klachten niet over dan kunt u altijd overwegen om een operatie te ondergaan. Een specialist kan u hier meer over vertellen.