Slechtziendheid

Wanneer is iemand slechtziend?

Slecht zien

Slechtzienden zijn mensen waarbij de gezichtsscherpte lager is dan bij mensen die niet slechtziend zijn. Dit kan variëren van gedeeltelijk slecht zien, tot bijna helemaal geen zicht. Slechtziendheid kan verschillende oorzaken hebben. Schattingen geven aan dat er waarschijnlijk rond de 223.000 mensen in Nederland last van hebben.

Welke vormen van slechtziendheid bestaan er?

Er zijn zeer veel verschillende vormen van slechtziendheid, zodat het niet mogelijk is om die allemaal stuk voor stuk te benoemen. Hieronder zullen in het kort de meest voorkomende gevallen de revue passeren:

  • Iets dat vaak voorkomt bij slechtzienden is een verkleind gezichtsveld.
  • Ook kan het voorkomen dat degene die slecht kan zien, erg veel last van licht heeft, en het als onaangenaam ervaart wanneer het licht erg fel is.
  • Een grote groep mensen kan alleen die dingen scherp zien, die zich recht voor hen bevinden. Op het moment dat ze naar de zijkant kijken is het zicht plotseling een stuk slechter of zelfs nihil.
  • Het zien van allemaal donkere vlekken, of het niet scherp kunnen zien zijn ook veel genoemde problemen waar mensen die slecht zien zijn tegenaan lopen.
  • Er zijn tegenwoordig rollators leverbaar met rode markeringen, zoals de rollator voor slechtziende of blinde mensen.

Wat kan slechtziendheid veroorzaken?

Kortgezegd kunnen de oorzaken van slechtziend zijn of worden ingedeeld worden in drie groepen:

  • aangeboren afwijkingen, zoals cerebraal visuele stoornissen CVI of albinisme
  • ten gevolge van ouderdom, zoals bijvoorbeeld staar of diabetes.
  • alle andere aandoeningen aan de ogen.

Het komt voor dat slechtziendheid plotseling optreedt, alhoewel dat in de meeste gevallen niet zo is. Het komt veel vaker dat iemand al gedurende een kortere of langere tijd klachten en duidelijke symptomen heeft, die geleidelijk aan steeds verder verergeren. Er zijn twee mogelijkheden waarbij het wel voor kan komen dat er plotselinge slechtziendheid optreedt:

  • bij een loslating van het netvlies en
  • bij een afsluiting van de bloedvaten van het netvlies door bijvoorbeeld een bloedpropje.

Veel kinderen krijgen de diagnose een "lui oog". Gelukkig is dit heel erg gemakkelijk te behandelen, en heeft het heel vaak het gewenste resultaat. Het enige wat er aan gedaan hoeft te worden is het goed oog elke dag af te plakken met een oogpleister. Op die manier zal het "luie oog" gedwongen worden beter zijn best te doen, en wordt dit dus getraind.

Wanneer iemand niet goed ziet kan hij of zij gelukkig bij heel veel verschillende instanties terecht die advies kunnen geven. Dat kan zijn over vormen van behandelingen, maar ook kunnen dit tips van mensen zijn die in hetzelfde schuitje zitten. Op die manier is het mogelijk om te praten met mensen die precies tegen dezelfde dingen aan lopen, en dat schept toch vaak een band. Slechtziend zijn is niet iets dat hoort bij een bepaalde leeftijd, het kan zo maar iedereen overkomen. Voor ouderen is er tegenwoordig de rollator voor slechtzienden, die kan het leven wat gemakkelijker maken. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de website van de oogvereniging: bekijk website.