Rollatortest

Kassa rollatortest

rollatortestSinds begin 2013 is de rollator uit het basispakket van uw zorgverzekering verdwenen. Dit betekent concreet dat iedereen nu zelf de kosten zal moeten betalen. Over het algemeen zijn rollators gemakkelijk te verkrijgen bij online thuiszorgwinkels, zoals Rollatorweb. Voor het technische gedeelte van de test hebben wij twee rollator-reparateurs gevraagd om op een aantal technische aspecten te beoordelen. Daarnaast vroegen wij meerdere ouderen die dagelijks gebruik zullen maken van dit loophulpmiddel om ze voor ons te testen op een ware proefbaan.
Direct naar:

Rollator test

test rollatorsDe resultaten van de rollatortest waren op zijn minst opmerkelijk te noemen. Onze mannen van de techniek constateerden aardig wat verschillen, maar ook de proefpersonen waren lang niet allemaal tevreden met de geboden kwaliteit. De stabiliteit laat nogal eens te wensen over, maar ook de remmen waren niet altijd even comfortabel. Met name de rollator met drie wielen moest het ontgelden. Bij een proef op de speciale rollatorbaan moesten onze testpersonen zelfs de rollator in zijn geheel optillen om nog vooruit te komen. Ook werden er grote verschillen opgemerkt bij het inklappen van de rollators. Het lukte niet al onze testpersonen om de rollator in één keer in te klappen, omdat iedere rollator een ander systeem heeft. Ook het zitcomfort varieert van goed, tot heel slecht. 

De prijzen van de geteste rollators lopen daarnaast behoorlijk uiteen. Zo kost de goedkoopste rollator ca. 79-99 euro (de Quatro z400e) en is de duurste 349 euro (Fellow Classic Standard). De prijs zegt bij de geteste rollators vaak niets over de bouwkwaliteit.

Uitslag

Er eindigden twee rollators met het cijfer 7,8. In dit geval kiezen we altijd voor de goedkoopste, namelijk de Quatro Z400e. Het andere model wat eindigde met een 7,8 was de Topro Troja, ook wel de ROLLS ROYCE onder de rollators genoemd. De proefpersonen vonden hem plezierig rijden en hij heeft een stevige, solide constructie.


Uitslag rollatortest Kassa


Tot slot: In de studio was Rollator dokter Frank de Boer aanwezig. Hij vertelde ons: “Belangrijk is dat de gebruiker vooraf bepaalt wat zijn of haar eisen aan de rollator zijn; moet de rollator ook geschikt zijn om op comfortabel op te kunnen zitten, of dient hij voornamelijk om de boodschappen mee te doen? Heel belangrijk is ook dat het apparaat goed wordt afgesteld. Veel gebruikers lopen nogal krom, met de rollator voor zich uit. Dat is bijzonder slecht voor de rug en daarnaast onveilig.
Bezoek de Quatro-productwebsite »