Zwangerschap

En toen zag je de twee streepjes op de test. Zwanger! Opeens komen er honderden vragen in jouw hoofd. Waar moet je aan denken, mee rekening houden? Wat moet je allemaal voorbereiden? Je moeder komt meteen bezorgd met de mededeling dat je de kattenbak niet meer mag verschonen en de tuin niet mag bijhouden.

Kwaaltjes

Zwangerschap

Omdat je baarmoeder groeit, drukt deze op je blaas. Hierdoor is het normaal dat je veel meer naar het toilet moet dan voor je zwanger was. Na ongeveer 4 maanden wordt dat weer minder, omdat je baarmoeder dan meer omhoog zal groeien. Aan het einde van de zwangerschap kan het nog een keer terugkomen, omdat dan het hoofdje van je kind op de blaas drukt. De eerste 16 weken van de zwangerschap is er een grote kans dat je misselijk bent. Let hierbij op je eten om de misselijkheid te verminderen. In de laatste maanden van de zwangerschap kan je last krijgen van maagzuur, hier kan je indien nodig tabletten voor halen. Rugpijn is ook een veel voorkomend probleem. Een zwangerschapsband zoals de LombaMum kan hier uitkomst bieden. Belangrijk hierbij is dat je wel genoeg blijft bewegen. Als laatste veel voorkomend kwaaltje kan je last hebben van vocht vasthouden en kramp. Hier kan je niet veel aan doen.

Voeding

Daarna kwam het volgende punt aan de orde: de voeding. Er kwam een hele lijst met dingen die ik beter wel of niet kon eten en drinken tijdens de zwangerschap. Hierbij kan je denken aan het volgende: in koffie en thee zit cafeine en theine, als je daar teveel van neemt is het niet goed. Je kan natuurlijk wel thee en koffie nemen zonder die stoffen. Het is belangrijk dat je genoeg drinkt. Denk hierbij aan sapjes, water, melk, yoghurt. De kalk is belangrijk voor je kind. Alcohol is natuurlijk niet goed voor je kind, dit moet je tijdens de zwangerschap vermijden. Eten van rauwe producten is niet goed, zoals rauw vlees, rauwe melk (kazen als camembert) en leverproducten. Voor de rest zijn er nog genoeg dingen die je wel mag eten. Dat je voor twee moet eten is onzin.

Vitamines en foliumzuur

Doordat er in je lichaam hormonale veranderingen plaatsvinden en er bij je kind organen aangemaakt worden in de eerste drie maanden, is het van belang dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt tijdens de zwangerschap. Deze kan je binnen krijgen door genoeg groente en fruit te eten op een dag. Daarnaast wordt er aangeraden dat je foliumzuur gaat slikken. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van je kind. Je kan voor de vitamines ook een multivitaminepreparaat slikken om zo alles binnen te krijgen dat goed is voor jezelf en je kind.

Verloskundige

Het eerste bezoek bij de verloskundige duurt het langst. Hier wordt je volledige medische geschiedenis opgevraagd. Ook worden er medische vragen over de familie gesteld. Er worden een paar testjes en/of lichamelijk onderzoek gedaan. Als de zwangerschap normaal verloopt begeleidt de verloskundige je tijdens dit hele traject. Er wordt op de gezondheid gelet en er zijn gesprekken over de voorbereiding van de bevalling. Daarnaast wordt er geluisterd naar het hartje en bij de 20 weken wordt er een echo gemaakt om te kijken of alles goed verloopt. Je kan met al je vragen bij de verloskundige terecht. Deze kan eventueel hulpmiddelen zoals een zwangerschapsband of ruggordel adviseren tegen bekkenpijnen of lage rugpijn. Een goede tip is om de hulpmiddelenwijzer eens te bekijken voor tips over het juiste hulpmiddel.

Er zijn waarschijnlijk nog meer vragen om over te praten, zoals: hoe wil je dat de bevalling gaat verlopen? Wat moet ik regelen voor mijn kind voor ik ga bevallen? Wat moet ik allemaal kopen voordat mijn kind er is? Waar gaat mijn kind heen als ik weer moet werken? Enzovoort. Voor die vragen over je zwangerschap kan je op genoeg plaatsen terecht. Denk maar eens aan je familie, de verloskundige en de huisarts. Je staat er niet alleen voor. Probeer zoveel mogelijk te genieten van het feit dat er een kindje in jouw buik groeit.