Groningen gezond

Groningen GezondGezond eten is noodzakelijk voor het goed functioneren van ons lichaam. Vroeger, heel lang geleden, waren mensen planteneters. Ze verzamelden vruchten, zaden, wortels en noten. De mensen aten in die tijd vooral plantaardig voedsel, aangevuld met vis of wild wat de jagers mee naar huis brachten. Nu, in onze moderne tijd is dat helemaal anders. De laatste dertig jaar is het probleem van een steeds vettere voeding groter aan het worden. Onze voeding is een industrieproduct geworden. Ook wordt er door de industrie steeds meer zout en suiker toegevoegd aan allerlei producten die consumenten in de supermarkt kopen. Dit zorgt ervoor dat wij als consumenten extra aandacht moeten besteden aan gezond eten.

Wat is gezond eten?

Gezond eten bevat veel vitamines. Vitamines zijn een belangrijke uitvinding van de natuur. Zonder vitamines kan ons lichaam niet functioneren. We worden ziek, moe, traag, depressief en futloos. Groenten bevatten vele soorten vitamine. Niet iedere soort groente bevat dezelfde vitamine. Daarom is heel verstandig om veel verschillende soorten groente te eten. Wat een vitamine allemaal teweeg brengt. Bijvoorbeeld vitamine A, deze vitamine komt voor in worteltjes, pompoen, broccoli, spinazie, venkel, perziken en abrikozen. Bij een gebrek aan vitamine A krijgt men last van een onder meer droge huid brokkelige nagels, droog en breekbaar haar, huisuitslag, groeistoornissen en infecties.

Belangrijke vitamines

Om een andere belangrijke vitamine te noemen. Het vitamine B-complex. Deze vitamine is erg belangrijk voor de stofwisseling. De B-vitamines zorgen voor meer levensvreugde, Groningen gezond. Een tekort aan vitamine B zorgt ervoor dat mensen last krijgen van gebrek aan eetlust, hartstoornissen, vermoeidheid, zenuwziekten, slaapstoornissen, kortademigheid en verstopping. Vitamine B1 komt voor in bijvoorbeeld zonnebloempitten, tarwekiemen, boekweit, linzen, lever, aardappelen, hazelnoten, ham, zilvervliesrijst en groene erwten. Vitamine B2 komt bijvoorbeeld voor in kaas, paddenstoelen (let op: eetbare), zalm, haring, volkorengraan, paling, spinazie, volle melk, walnoten en rundvlees. Er is een heel scala aan B-vitamines. Als laatste nog even vitamine B12. Deze vitamine zit in kippenlever, leverworst, makreel, forel, vlees, kip, melk en yoghurt. Vitamine B12 zorgt onder meer voor een goede werking van de darmen.

De rol van vitamine C

Deze vitamine is het beste uit de natuur wordt vaak gezegd. Dat is ook zo want voor ons immuunsysteem is vitamine C de ergste vijand tegen alle verwekkers van ziekten. En daar komt nog bij dat vitamine C de beste verjonger is. Voedsel dat veel vitamine C bevat is vers fruit, sla, groente en peulvruchten.

Ten Slotte

Zoals u merkt tijdens het lezen loont het om zelf een gezonde en smakelijke soep met diverse soorten groente te bereiden. Door dit te eten krijgt u al vele soorten vitamines binnen. Maar ook een heerlijke groentesalade met vis is gezond en als toetje een fruitsalade.

Tip: lees ook de hulpmiddelenwijzer