Zelfredzaamheid en mobiliteit

met een rollator

Zelfredzaamheid en mobiliteit zijn essentieel voor een zinvol, dagelijks leven. Als u wat minder goed ter been bent, kan een rollator daarbij helpen. Een groot, onhandelbaar ding? Tegenwoordig niet meer. Rollators worden steeds lichter en wendbaarder. Er zijn bovendien verschillende modellen om in ieders behoefte te voorzien.

Zelfredzaamheid

Rollators zijn ontworpen om uw actieve leefstijl voort te zetten wanneer u minder goed ter been bent. Ze geven steun en voorkomen dat u valt. Naast dat dit veilig is, zorgt het ook voor zelfvertrouwen omdat u mobiel bent en weer makkelijker dingen zelf kunt doen.

Verschillende typen

Steeds meer rollators vallen tegenwoordig onder de categorie 'lichtgewicht'. Dit is prettig, want zo kunt u hem makkelijk bedienen en hij kan makkelijker vervoerd worden. Toch zijn er een paar verschillende types te onderscheiden (we zullen hier voornamelijk ingaan op de reguliere- en lichtgewicht modellen).

  • - Regulier model
  • - Lichtgewicht model
  • - Rollator en rolstoel in één

Een regulier rollatormodel weegt gemiddeld ongeveer 11 kilo, een lichtgewicht uitvoering weegt meestal 7 kg. De lichtgewicht modellen zijn wat prijziger dan de reguliere modellen, maar bieden een groter gebruikersgemak en zijn makkelijker te vervoeren.

Waar moet u op letten bij de aanschaf?

Om alles uit uw rollator te halen is het belangrijk dat deze goed aansluit op uw wensen. De volgende factoren zijn belangrijk om mee te nemen:

  • - Leeft u vooral binnen of buiten?
  • - Hoe vaak wandelt u op oneffen terrein?
  • - Wilt u een regulier- of lichtgewicht model?
  • - Moet de rollator veel vervoerd worden?
  • - Voor mensen met de ziekte van Parkinson of reuma zijn er aangepaste modellen.

Binnenrollators hebben kleinere wielen en zijn wendbaarder dan modellen voor buiten. Als u een stevig hulpmiddel wilt voor oneffen terrein, dan zal een model met luchtbanden meer schokken opvangen. Het nadeel van luchtbanden is dat deze lek kunnen raken en weer opgepompt moeten worden. Als u reuma heeft of de ziekte van Parkinson, kunnen aangepaste rollatormodellen extra steun bieden. Deze hebben andere remmen en enkele snufjes om het gebruik makkelijker te maken voor Parkinson patiënten.

De juiste hoogte instellen

Veel rollatormodellen zijn in hoogte verstelbaar en bruikbaar voor mensen met een lengte tussen 1,50 meter en 2,0 meter. Er zijn ook modellen speciaal voor lange(re) mensen. Het is altijd belangrijk dat de hoogte goed ingesteld is. Met een verkeerd afgestelde hoogte kunt u spierklachten ontwikkelen. Een handige truc voor de juiste hoogte is om recht achter uw rollator te gaan staan, terwijl u uw armen ontspannen langs uw lichaam laat hangen. Een ideale hoogte voor de handvatten is de 'horloge' hoogte. Vaak is de hoogte vergrendeld met een moer of een knopje, dat u los moet draaien of in moet drukken voor u de hoogte kunt afstellen. Na het instellen van de hoogte bent u klaar om veilig op pad te gaan.

Blog

Artikelen